Det är inte det enklaste att anlita rätt byggare, och med rätt byggare menar vi nu en byggare som kommer att göra bästa möjliga jobb. Det finns bra byggare, och det finns byggare som är mindre bra. Skillnaden är inte alltid helt uppenbar utan det kommer att krävas viss ansträngning för att kunna hitta den byggare som passar just dig bäst. Byggföretagens hemsidor ger sällan någon bra vink; alla byggföretag anser sig självklart vara bra och det går heller inte att döma dem efter hur pass professionella deras hemsidor är. Byggare, och många andra hantverkare, lägger inte alltid ner så mycket tid på sina hemsidor som de borde, oavsett om de är bra eller dåliga. Men det är ändå internet som är nyckeln till att hitta rätt byggare.

Referenser och omdömen
Det självklara sättet att ta reda på om en byggare är kompetent eller inte är att kolla de referenser som finns, och vilka omdömen företaget har fått på nätet. Finns det inte många omdömen om företaget så kan det vara ett gott tecken eftersom det är vanligare att folk lämnar omdömen när de är missnöjda än när de är nöjda. Du kommer inte att behöva söka speciellt länge för att kunna bilda dig en god överblick över om byggfirman i fråga har i fått i huvudsak positiva eller negativa omdömen. Rensa bort de som fått övervägande negativ kritik och välj ut några av de vars kunder i allmänhet verkar nöjda med arbetet.

Sociala medier
Ett annat sätt att hitta bra byggare på är att helt enkelt fråga på sociala medier som Facebook och Twitter. Men här beror resultatet i mångt och mycket på hur pass aktiv man normalt är på sociala medier. Har man inte så många följare på Twitter så kan det bli svårt att få några vettiga svar (speciellt om dessa följare bor i en annan stad än man själv gör). Det är dock värt ett försök, och på sociala medier är det också enkelt att ställa följdfrågor om de byggföretag som nämns som bra alternativ. Har du ett stort kontaktnät i den stad där du bor – utnyttja det!

Jämför offerter
Begär sedan in offerter från några av de som verkar bäst, och jämför dem noggrant. Stirra dig inte blind på priset, utan kontrollera vad det är som ingår, om det är ett fast eller ett rörligt pris (fast pris är nästan alltid bäst) och om det finns poster som verkar vaga. Ställ frågor om någonting är oklart. Det ska också klart och tydligt framgå hur ansvarsfördelningen ser ut; vad som händer om någonting går fel eller bygget drar ut på tiden. Kom ihåg att oavsett vad det kontrakt du skriver säger så gäller alltid konsumentköplagen: du kan inte förhandla bort de rättigheter som den ger dig.

Efter att du noggrant har jämfört offerterna är det bara att välja den byggare som du tycker verkar bäst i förhållande till det pris som erbjuds. Har du gjort ditt förarbete väl så kommer du med största sannolikhet att anlita en byggare som gör ett jobb som du blir nöjd med.