byggare1Att anlita byggare är sällan billigt, helt enkelt för att det vanligtvis rör sig om större arbeten som tar tid. Men de skillnader i pris som finns kan vara enorma, beroende på arbetets storlek och typ. Det gör att det är svårt att direkt säga vad det kostar att anlita byggare. Dessutom så kan skillnaderna i pris mellan olika delar av landet också vara stor. Bor man på ”fel” ort så kan det bli betydligt dyrare än om man bor ”rätt”. Men man kan ändå ta fram lite ungefärliga siffror på vilket timpris olika hantverkare kommer att ta – en del är ganska billiga, medan det exempelvis är betydligt dyrare att exempelvis anlita arkitekter eller byggledare, om man ska bygga ett hus.

Timpris för olika byggare

  • Timpriset för att anlita snickare, målare, murare och andra liknande ”enkla” hantverkare ligger normalt på runt 400 kronor, men med marginal både uppåt och nedåt.
  • Timpriset för att anlita elektriker, rörmokare, takläggare och liknande ligger runt 50-200 kronor högre, från 450 till 600 kronor per timme, men med stora marginaler.
  • Timpriset för att anlita arkitekter, byggledare och liknande mer ”avancerade” jobb är betydligt dyrare, runt 900 kronor per timme, men det kan bli betydligt dyrare (och billigare om man har tur).

Observera att dessa timpriser är mycket ungefärliga, då variationen är stor. Om det arbete man vill ha utfört sedan faller under rotavdraget så kan man dra av 30 % av timpriset. Exempelvis altanbygge och bygge av uterum faller under rotavdraget så länge de sitter ihop med huset.

Så får du det bästa priset
Det enda riktigt bra sättet att ta reda på vad ett byggarbete kommer att kosta är att helt enkelt – fråga! Genom att begära in offerter så kommer du att få prisuppgifter om hur mycket ditt uterum eller din köksrenovering kommer att kosta. Observera: offerter plural! Detta är viktigt, för att du ska kunna skaffa dig en riktigt ordentlig överblick över vad arbetet kommer att kosta. Bli inte förvånad om skillnaderna i pris är riktigt stora; detta är inget ovanligt. Men det kan definitivt vara på sin plats med lite misstänksam.

Tar du in tre offerter till exempel, och en av dem ligger betydligt lägre än de andra så finns det en anledning till det. I bästa fall för att det helt enkelt rör sig om ett kompetent byggföretag som ger mycket bra pris, men i sämsta fall på att de helt enkelt inte är så bra. Ställ frågor om offerterna och de prisuppgifter som finns däri om det är någonting som du tycker verkar lite misstänksamt. Jämför offerterna – gör de olika byggarna mycket olika tidsuppskattningar? Vad beror det på?

Spela ut byggarna mot varandra
Ytterligare ett sätt att få bästa möjliga pris (och erbjudande) är att helt enkelt göra klart för de byggföretag du begär in offerter från att de inte är de enda som du frågar. Det sätter press på dem så att chansen ökar att de sänker sina pris lite. Detta är definitivt ingenting konstigt och någonting du absolut ska göra. Med tanke på hur dyra byggarbeten kan bli så ska du göra allt du kan för att hålla priserna nere (självklart utan att tumma på kvalitén). Detta är det absolut viktigaste rådet: låt inte snålheten bedra visheten. Anlita absolut inte svart arbetskraft, då det innebär att du tar allt ansvar och är i princip rättslös om någonting går fel.